Executieve functies

Executieve functies zijn cognitieve vaardigheden die het vermogen regelen om te plannen, organiseren, focussen, impulsbeheersing uit te oefenen en doelgericht gedrag te vertonen. Deze functies zijn essentieel voor het nemen van beslissingen, het voltooien van taken en het aanpassen aan veranderende omstandigheden. De executieve functies spelen een cruciale rol in ons dagelijks leven.

Behandeling

Het identificeren en aanpakken van problemen met executieve functies kan aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van iemands functioneren in verschillende aspecten van het leven.

Het geven van informatie over executieve functies, hoe ze werken en hoe ze te verbeteren zijn kan het bewustzijn vergroten en helpen effectiever met uitdagingen om te gaan. Cognitieve gedragstherapie (CGT) kan helpen bij het aanleren van strategieën om gedachten, gevoelens en gedrag te beïnvloeden. Behandeling met behulp van CGT kan onder andere technieken omvatten voor het verbeteren van impulsbeheersing en emotieregulatie.

Het creëren van een gestructureerde omgeving met visuele hulpmiddelen, routines en organisatorische strategieën kan de impact van zwakke executieve functies verminderen. In sommige gevallen kan medicatie worden overwogen om symptomen te verminderen, vooral als de uitdagingen aanzienlijke belemmeringen veroorzaken in het dagelijks leven.