Trauma

Soms hebben mensen iets heel heftigs meegemaakt in hun leven, wat een diepe en blijvende impact heeft op hun leven. Traumatische ervaringen kunnen variëren van fysiek geweld en natuurrampen tot emotioneel misbruik en verlies van dierbaren. Deze gebeurtenissen kunnen het gevoel van veiligheid en welzijn ernstig verstoren.

Gevolgen

Sommige mensen ontwikkelen PTSS na een trauma, dit kan leiden tot herbeleving van de gebeurtenis, vermijding van herinneringen en verhoogde prikkelbaarheid. Een traumatische gebeurtenis kan ook de basis leggen voor aanhoudende angstgevoelens, depressie en paniekaanvallen. Daarnaast kan een traumatische gebeurtenis het zelfbeeld aantasten en de manier waarop iemand zichzelf en anderen waarneemt beïnvloeden.

Behandeling

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een behandeling ontworpen om traumatische herinneringen te verwerken en te verminderen.

Cognitieve gedragstherapie kan helpen bij het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die verband houden met het trauma. In sommige gevallen kan medicatie geadviseerd worden om symptomen zoals angst en depressie te verminderen.