Kinderen

Zit je niet lekker in je vel? Voel je je vaak boos of verdrietig? Gaat het niet goed op school? Heb je iets vervelends meegemaakt waar je nog vaak aan moet denken? Dan kunnen de psychologen van OnsPsychologie je helpen.

Wat doet een psycholoog?

De psycholoog

Een psycholoog is iemand die veel weet over hoe de hersenen werken en waarom we ons gedragen zoals we doen. We hebben geleerd over gedachten en gevoelens. Een psycholoog is een soort gedachten-detective. We houden van het bestuderen van ons brein, dat super speciale orgaan dat alles doet. Van nadenken over je favoriete ijsje tot dromen over spannende avonturen. Psychologen willen weten waarom we ons voelen zoals we ons voelen, en wat dat betekent.

Psychologen zijn er om te luisteren en te praten over dingen die je fijn vindt, maar ook om te praten over dingen die je lastig vindt. We werken vaak met kinderen zoals jij, om te begrijpen waarom iemand zich bijvoorbeeld verdrietig, boos, bang of blij kan voelen. We zijn er om te helpen als iemand moeite heeft om met die gevoelens om te gaan, zodat iemand zich weer gelukkiger en sterker kan voelen.

Gedachten zijn als puzzelstukjes

Stel je voor dat je een puzzel maakt. Soms zijn onze gedachten en gevoelens zoals puzzelstukjes die door elkaar liggen. Psychologen helpen je die stukjes op hun plaats te leggen zodat de puzzel weer past. Je gedachten en gevoelens zijn dan minder door de war. We luisteren aandachtig als je praat over dingen die je bezighouden. Bijvoorbeeld over school, vrienden of als je je soms een beetje in de war voelt.

Soms zullen we praten met je ouders. Zo komen we meer te weten over jou en kunnen we je beter begrijpen. En zo kunnen we je ouders ook tips te geven over hoe ze jou het beste kunnen helpen.

Hulpmiddelen

Soms werken psychologen met speelgoed, spelletjes of tekeningen om te begrijpen hoe je denkt of hoe jij je voelt. Dit is vooral handig wanneer je het lastig vindt om steeds te moeten praten en een antwoord moet bedenken op moeilijke vragen. En hierdoor kunnen we gemakkelijker praten over dingen die je moeilijk vindt of niet leuk vindt. Natuurlijk kunnen we ook praten over wat je wel leuk vindt of waar je goed in bent. Alles om je te helpen begrijpen hoe je in elkaar zit en hoe je gelukkig en gezond kunt zijn.

Onderzoek

Als je bij OnsPsychologie komt voor een onderzoek, dan ga je in een kamer met een psycholoog aan tafel allerlei taakjes en testjes doen. Soms is dit met materialen, soms is dit door vragen te beantwoorden of om over dingen te praten. We praten over welke dingen je goed kan en wat je lastiger vindt. Meestal zijn het twee afspraken, soms meer.

Je ouders blijven in de wachtkamer wachten of komen je weer ophalen wanneer je klaar bent. Als het onderzoek klaar is wordt er met je ouders besproken wat er uit onderzoek is gekomen. Vaak worden tips gegeven aan jou, je ouders en je school. Ook komt er een verslag van alles wat je gedaan hebt, zodat jij of je ouders dat nog eens na kunnen lezen.

Behandeling

Samen met je behandelaar ga je kijken welke behandeling het beste bij jou past. We kunnen tijdens de behandeling gebruik maken van verschillende behandelmethoden zoals cognitieve gedragstherapie (CGT), EMDR of speltherapie.

Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van behandeling die kan helpen om je beter te voelen als je vaak verdrietig, boos of bang bent.

Soms gebeurt er iets, zoals een moeilijke opdracht of iets engs, waardoor je hersenen ineens denken “Oh nee, dit is te moeilijk!” of “Ik kan dit niet!” Deze gedachten kunnen je een beetje verdrietig, boos of bang maken. Cognitieve gedragstherapie helpt je om die gedachten te herkennen. Wanneer je de gedachten herkent, kun je beoordelen of ze wel echt waar zijn. Misschien merk je dat sommige gedachten niet helemaal kloppen. Met de hulp van je behandelaar kun je leren om die gedachten te veranderen in gedachten die je beter laten voelen.

Ook leer je tijdens deze behandeling nieuwe dingen te doen als je je verdrietig, boos of bang voelt. Dit kunnen bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen zijn, of tekenen of praten over je gevoelens met iemand die je vertrouwt.

Dus, cognitieve gedragstherapie helpt je om te begrijpen hoe je gedachten invloed hebben op hoe je je voelt en wat je doet. Door je denken te veranderen, kun je je beter gaan voelen en betere keuzes maken. Het is een beetje zoals het veranderen van een puzzelstukje om het hele plaatje er beter uit te laten zien!

EMDR

Als je iets vervelends meemaakt, kunnen je hersenen deze gebeurtenis meestal zelf opruimen. Dan heb je er steeds minder last van. Maar soms zijn gebeurtenissen zo vervelend, dat je hersenen hiervoor een beetje hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat je steeds aan de gebeurtenis blijft denken, er slecht door slaapt, veel piekert of bang bent. Dat opruimen kan met EMDR.

Hoe werkt EMDR?
Samen met je behandelaar ga je onderzoeken welke herinneringen jou verdrietig of bang laten voelen als je eraan terugdenkt. Je behandelaar heeft er speciaal voor geleerd dat de EMDR goed gebeurt. De behandelaar stelt je vragen en ondertussen zal je behandelaar allerlei manieren gebruiken om je af te leiden. Dit kan bijvoorbeeld door op je knieën tikken, je tikjes te laten horen met een hoofdtelefoon of je te vragen met je ogen een bewegend lichtje of bewegende vingers te volgen. Door deze afleiding gaan je hersenen heel hard werken, en wordt het vervelende gevoel bij die herinnering door je hersenen (sneller) opgeruimd. Je merkt dat je je minder vaak of helemaal niet meer vervelend voelt als je aan de vervelende gebeurtenis denkt. Soms kun je je na de afspraak moe voelen. Dat is heel normaal en wordt na een paar dagen vanzelf minder. EMDR kan heel goed en snel werken, meestal zijn er een paar afspraken nodig.

Speltherapie

Voor jou kan het fijn zijn om behandeling te krijgen met behulp van speltherapie. Hiervoor zijn verschillende spelmaterialen zoals Duplo, klei, poppen en auto’s. Bij OnsPsychologie hebben we allerlei verschillende materialen en spelletjes die jou tijdens een behandeling kunnen helpen. Er zijn materialen om een verhaal te kunnen naspelen of spellen en opdrachten die jou kunnen helpen met wat je lastig vindt. Je behandelaar speelt samen met jou en heeft soms ook gesprekken met je ouders.